Sijoittaminen ja riskit

Nyt kun tiedämme hieman sijoittamisen perusinstrumenteista, rahastoista ja osakkeista, on aika arvioida kolmatta suurta tekijää, riskejä.

Toisin kuin suurin osa ihmisistä kuvittelee, osakemarkkinoille sijoittaminen ei välttämättä ole kauhean riskialtista. Riskiä voi pienentää monella tapaa.

istock_000005247354xsmall

1) Tieto markkinoista & osakkeista & yrityksistä
Mitä enemmän tiedät, sitä parempia päätöksiä voit tehdä. Tieto markkinoista on suurin yksittäinen tekijä riskien vähentämisessä.

2) Hajauttaminen

Ilman tietoakin pärjää, kunhan hajauttaa. Fakta on se, että sijoittamalla hajautetusti globaaleille osakemarkkinoille, menee sijoituksesi arvo siihen suuntaan, mihin markkinatkin. Kymmenen vuoden tähtäimellä todennäköisesti ylöspäin. Toisaalta, hajauttaminen vähentää myös todennäköisyyttä tehdä todella suuria voittoja.

3) Sijoita vakavaraisiin, suurin yrityksiin

Ostamalla SanomaWSOYta tai Nokiaa, et ainakaan osta yritystä, joka menisi konkurssiin. Tämä taas on riskinä pienien uusien yrityksien kanssa. Toisaalta voitot saattavat olla jälkimmäisessä tapauksessa huikeita. Ja välillä isotkin firmat menevät nurin. Enron, United Airlines, Bear Stearns…
Mutta, kuten sanoin aikaisemmin, mitä enemmän harkittuja riskejä olet valmis ottamaan, sitä suurempi kasvupontentiaalisi on.
Oikeastaan voi myös väittää, että osake markkinoilla ei oteta riskejä, ainoastaan arvioidaan todennäköisyyksiä. Kunhan pystyy arvioimaan tekeekö sijoituksella todennäköisemmin voittoa vai ei, on saman tekevää, miten yksittäiset sijoitukset menee. Suuressa mittakaavassa on voiton puolella.

Kun arvioit riskinsietokykyäsi, pitää ottaa huomioon tavoitteesi. Säästätkö eläkevuosiasi varten, vai tarvitsetko rahaa nopeasti?

1) Matala riski
Mikäli et ehdottomasti halua / voi tehdä tappiota on tämä oikea profiili sinulle. Jos olet esimerkiksi jo hyvin lähellä eläkeikää, ei ole järkeä tehdä koreanriskin eläkesijoituksia. Tälläisten ihmisten kannattaa sijoittaa suurin osa rahoista rahastoihin, jotka ovat joko todella matalan riskin, tai sitten pääomasuojattuja. Turha odottaa yli 5% voittoja.

2) Keskitason riski
Tämä tarkoittaa mielestäni tavallista osekasäästämistä. Relistui yli puolet salkusta koostuu osakkeista, loput melko riskittömistä rahastoista.  Osakkeita on ostettu melko hajautetusti vakavaraisista yrityksistä eri aloilta ja maanosista. Salkkuun kuuluu hieman myös korkeamman riskin, kuten kehittyvien markkinoiden, osakkeita.

3) Korkea riski
Jos tarvitset rahaa nopeasti, tai pidät riskien opptamisesti, pienten yhtiöiden osakkeet ovat sinua varten.  Vaikka riskit ovat keskmäärin melko suuria, ne vaihtelevat paljon toimialoittan ja yritysten välillä.

Mielestäni tiettyjen lääke ja biotekniikka alan yritysten osakkeet omaavat tällä hetkellä suurimmat riskit, mutta toisaalta myös suurimmat voitto mahdollsiuudet. Amerikkalaisilla markkinoilla olen ostellut lääkealan yritysten osakkeita, ja aina kun FDA on hyväksynyt yrityksen uuden läkkeen, oskkaane arvo on tuplaantunut päivässä. Paljon useimmin tosin FDA ei hyväksy lääkettä, ja arvo romahtaa.  Suomessa vastaavaa voi harrastaa pienyritysten osakkeilla, mutta ei ihan yhtä radikaalisti.

Mutta se on osa peliä.

Vastaa