Rahastot

Jos haluat aloittaa sijoittamisen ottamatta suuria riskejä tai sinulla ei ole kauheasti sijoitettavaa omaisuutta, ovat rahastot varmasti hyvä vaihtoehto.

Mitä sijoitusrahastot sitten ovat? Rahastot keräävät yhteen paikkaan tuhansien ihmisten rahat. Näin saadaan aikaan suuria sijoituspääomia. Rahastoihin littyy myös usein eri tasoiset “vakuudet”. Rahasto saattaa olla pääomasuojattu, eli riippumatta markkinoiden kulusta, saat sijoittamasi pääoman takaisin, tai rahasto saattaa olla osittain pääomasuojattu.

Mikä rahastoissa on niin hyvää?

Kehotan ihmisiä hajauttamaan, ja rahastosijoittamisella se onnistuu helposti. Kun ostat yhtä rahastoa “sijoitat” tavallaan useiden kymmenien yritysten osakkeisiin. Rahastot sijoittavat kootun pääomansa erittäin hajautetusti.

Vähän yksinkertaistaen: 1000€ sijoittaminen yhteen rahastoon, on vähän sama kuin ostaisit 100€ kymmen yrityksen osakkeita. Rahastoihin liittyy usein myös em. pääomasuojaus tai vastaava elementti. Rahastojen välillä on suuria eroja, joten kannattaa tutkia tarkkaan mihin rahansa laittaa.

Aloittaminen on melko helppoa. Pyydä pankiltasi esitteitä, lue aikasi ja tee päätös. Jo 500€-1000€ pääsee mainiosti alkuun.

Ota nämä asiat huomioon ennen kuin sijoitat rahastoon

1) Sijoitusaika. Kauan aioit pitää rahasi rahastossa? Joistan niitä ei välttämättä edes saa pois, ennen kuin laina-aika on päättynyt.

2) Tarkista rahaston tulokset viimeiseltä kolmelta, viideltä ja kymmeneltä vuodelta selvittääksesi miten rahasto on selvinnyt erilaisissa markkinatilanteissa. Miten sijoittaminen on mennyt esimerkiksi 2001 laskusuhdanteessa? Entä sitä seuranneessa nousussa?

3) Lue tarkkaa lainanehdot, ja yksityiskohdat. Mihin sijoitetaan, kuka sijoittamisen hoitaa jne.

4) Arvioi riski. Mitä korkeammat voittotavoitteet, sitä suuremmat riskit. Jos haluat pelata varmanpäälle, osta pääomasuojattuja indeksilainoja.

Vastaa