Miten Opecin viimeisin päätös vaikuttaa öljyn hintaan?

Öljynviejämaiden yhteistyöjärjestö OPEC, Organization of Petroleum Exporting Countries on öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio. Siihen kuuluu yhteensä kaksitoista jäsenvaltiota. Nämä jäsenmaat ovat seuraavat: Algeria, Angola, Ecuador, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Irak, Iran, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia ja Venezuela. Jäsenmaat toimivat jäsenmaiden välisen yhteistyön kehittämiseksi ja maailman öljymarkkinoiden vakauttamiseksi.

OPECia on arvosteltu, että se manipuloi maailman öljymarkkinoita poliittisin perustein. Järjestö perustettiin vuonna 1960 Bagdadissa olleessa konferenssissa viiden maan voimin, jotka olivat Iran, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia ja Venezuela. OPECilla oli sen perustushetkellä suuri valta öljyn markkinahintaan maailmalla, sillä useimmat öljyntuottajamaat olivat sen jäseniä.

OPECin vaikutusta kansainvälisiin markkinoihin pieneni, kun 1970 ja 80-luvuilla öljyä todettiin olevan myös Norjanmerellä ja Meksikon lahdella. Vaikutusvalta sillä kuitenkin edelleen on, sillä jäsenmaat tuottavat noin 40 prosenttia koko maailman öljystä.

OPEC päätti leikata öljyntuotantoa ja sen vaikutuksia öljyn hintaan arvioidaan tällä hetkellä. Talouselämä-lehden artikkelin mukaan Nesteen öljyasiantuntija Lauri Kärnä kommentoi OPECin viimeisintä päätöstä näin: ” Se jää aika paljon nähtäväksi. Toisaalta saudit ovat ilmaisseet halukkuutta tehdä muutakin kuin taistella markkinaosuuksista ja se kannattelee hintoja. Toisaalta Opecin ulkopuolelta on näkyvissä loppuvuodesta uutta tuotantoa. Eli samaan aikaan, kun mietitään, onko Opecin päätöksessä tultakin eikä pelkkää savua, on indikaatiota siitä, etteivät Opecin toimet riitä.”

Kärnä jatkaa olevansa varovainen ennustuksessaan, että päätös vaikuttaisi öljyn hintaan merkittävästi nousujohteisena. Kärnän mielestä välttämättä mitään isompaa ei öljyn hinnassa ole tapahtumassa.

Öljyvarastojen ollessa korkeat, tulee kysymys siitä, onko jalostus kunnossa. Jalostajien varastossa oleva raakaöljy tulee jalostajien käyttöön ja esimerkiksi Kiina on ostanut öljyä varmuuden varalle varastoihinsa. Mikäli öljyn hinta nousee, Kiina saattaa pidättäytyä öljyn ostamisesta. Tällöin on tilanne, missä kysyntä putoaa ja öljyntuottajat joutuvat paineen alle.

Tuotannon rajoittaminen sekä maailmantalouden raju kasvu nostaisivat öljyn hintaa. Näitä kaikkia tarvitaan kuitenkin toteutuviksi. Mikäli OPEC ja sen ulkopuoliset maat eivät tuota riittävästi ja rajoittavat tuotantoa, silloin on selvää, että öljyn hinta lähtee nousuun. Mutta nousisiko hinta sataan dollariin barrellilta ja sitten pysähtyisi siihen, sitä on hankala sanoa.

Yhdysvalloissa kuitenkin liuskeöljyn tuotanto kasvaa. Pitkään jatkunut matala hintataso on tehostanut tuotantoa ja samalla laskenut kannattavuusrajaa.

Emme myöskään tiedä, miten markkinat tulkitsevat Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen.” Kärnä kommentoi.

Onko kuitenkin niin, että OPECin leikkaukset ovat turhanpäiväisiä, sillä liuskeöljyn tuottajat aktivoituvat. Tällaista tulee tapahtumaan ja kyse onkin siitä, miten paljon leikkauksia tulee. Liuskeöljyn tuotannolta odotetaan piristystä ja kun öljyn hinta on jo korkeammalla kuin edellisvuonna, on kustannukset kuitenkin laskeneet.

Öljyn hintaa on vaikeaa ennakoida, sillä markkinat ovat osoittaneet öljyn hinnan reagoivan toisaalta nopeasti negatiivisiin lukuihin, mutta samalla syklillä myös positiivisiin lukemiin. Kysyntä siis tuskin tulee laskemaan, vaikka OPEC-maat pari vuotta sitten että tarjonta leikkaantuu helposti, se kuitenkin tapahtuu paljon hitaammalla ajanjaksolla kuin jäsenmaat ajattelivat.

Lähteet:

www.talouselama.fi

https://wn.com/opec

Vastaa