Miksi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihini?

Ennen kuin alan kirjoittaa muusta, käydään läpi muutama perusasia. Ensimmäinen kysymys johon on hyvä vastata, on miksi sijoittaa. Kysymyksen vastaus on joillekin ilmeistä, ja kymys onkin melkein retorinen.

Sijoittaminen on tapa turvata tulevaisuus. Maailmassa on periaatteessa kaksi tapaa tienata rahaa: vaihtaa työsi korvaukseen eli palkkaan tai laittaa raha tekemään töitä puolestasi. Sijoittaminen on juuri jälkimmäistä.

Raha, jota pidetään pankkitilillä tuo sinulle korkotuloja. Ongelma on vain se, että korot ovat usein tuskin inflaatioita (rahan arvonlasku) korkeampia. Tämä tilanne on nyt muuttumassa hieman, mutta ei varmasti pysyvästi.

Sinun pitää siis löytää parempi paikka. Hyvän osakesalkun keskimääräinen vuosituotto pitkällä tähtäimellä liikkuu 10% vuodessa.
Pankkisi maksaa sinulle korkoa noin 2%. Lienee siis melko selvää, mihin ylimääräinen raha kannataa laittaa.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta oppimalla (ja tätä Blogia lukemalla) voit minimisoida tuon riskin, ja takaankin, että jos otat tästä blogista opiksesi, teet viiden vuoden tähtäimellä voittoa!

Ensimmäinen oppitunti: hajauta!

Strategia, jota on käytetty vuosia. Sijoittaaksei mahdollisimman pienellä riskillä hajauta. Osta erilaisten yritysten osakkeita, osta eri alojen yritysten osakkeita ja jopa eri maanosien yritysten osakkeita.
Näin, jos yksi sijoitus meneekin pieleen, se aivan varmasti kompensoituun jossain muualla. Nousukauden aikana suuri hajauttaminen saattaa turhauttaa, kun joidenkin omistamiesi osakkeiden kurssit nousevat kohti taivaita, mutta laskusuhdanteessa kiität itseäsi jos olet älynnt sijoittaa omaisuutesi hajautetusti.

Tämä onnistuu helpoiten ostamalla pankkien tarjoamia sijoitusrahastoja, valtion velkakirjoja ja indeksilainoja.

Toinen oppitunt

Alkuun pääset lukemalla tämän oppaan sijoittamisesta.

Vastaa