Luottokortit

Luottokortti on tavallisin tapa saada joustavuutta arjen hankintojen maksamiseen. Luottokortti on ikään kuin pankkikortti, jota voi käyttää sittenkin kun omat varat ovat loppu: luottokortilla ostetaan lainaksi, ja lainasta maksetaan sen myöntäjälle korko. Luottokortilla maksettaessa varat eivät siis siirry välittömästi myyjän tilille, vaan saa maksuaikaa tuotteille luoton myöntäjältä.

Maksuaikaa myöntävät luottoyhtiöt, ja luottokortteja voi yleisesti hakea pankeista. Luottoyhtiöt rahoittavat toimintansa luotoista saatavilla koroilla ja luottokorttimaksuilla.

Luottokortti käy maksuvälineenä useimmissa liikkeissä niin nettiympäristössä kuin perinteisissäkin kaupoissa. Suomessa luottokortin käyttämisestä ei tavallisesti peritä erillisiä maksuja.

Luottokortti vs. kulutusluotto

Myös luottokortti on kulutusluottoa, eli jotain käyttötarkoitusta varten myönnettyä lainaa. Luottokorttien korot ja kulut ovat kuitenkin yleensä edullisia verrattuina perinteisiin kulutusluottoihin. Myös luottorajat ovat pienempiä; kun remonttia varten kulutusluottoa haetaan vaikka 20000 euroa, tavallisesti luottokortilla hoidetaan huomattavasti pienempiä maksuja.

Kuka voi saada luottokortin?

Luottokortin myöntämiselle ei ole olemassa yksiselitteisiä perusteita, vaan ehdot vaihtelevat kortinmyöntäjän mukaan. Yleisesti hakijalta edellytetään 18 vuoden ikää, kunnossa olevia luottotietoja ja säännöllisiä työ- tai eläketuloja. Opiskelijan on mahdollista saada luottokortti, vaikka hän ei kävisikään ansiotyössä. Opiskelijalle myönnettävässä luottokortissa on pienempi luotto- ja ostoraja kuin luottokorteissa yleensä.

Mikäli asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä tai säännölliset tulot puuttuvat, voi silti hakea uudenlaista CreditUp-luottokorttia. Kortti toimii kuten mikä tahansa muukin luottokortti, mutta käytettävät varat on ladattava sinne etukäteen: se siis toimii prepaid-periaatteella.

Omat luottotietonsa voi tarvittaessa tarkistaa Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Erilaiset luottokortit

Luottokortit jaetaan kahteen pääluokkaan: maksuaikakortteihin ja varsinaisiin luottokortteihin. Maksuaikakortin luotto on korotonta, kun taas varsinaisen luottokortin käyttäjä maksaa itse korkoa käyttämästään luotosta. Arkipuheessa näiden korttityyppien välille ei yleensä tehdä eroa.

MasterCard-luottokortit

MasterCard on maailmanlaajuisesti tunnettu monipuolinen luottokortti, johon kuuluvat sekä pankkikortti- että luottokorttiominaisuudet. MasterCardilla voi nostaa käteistä rahaa ja maksaa ostoksia Suomessa, ulkomailla ja nettikaupoissa. Master Card-kortin luottoraja on 1000-6000 euroa; opiskelijoille 500-1200 euroa. MasterCardille voi saada myös rinnakkaiskortin samassa taloudessa asuvalle, ja kortilla voi kerryttää Finnairin, Ykkösbonuksen, K-Plussan ja Stockmannin etupisteitä.

Visa-luottokortit

Visa käy maksuvälineenä yli 200 maassa, ja sillä on mahdollista nostaa käteistä rahaa ympäri maailmaa. Korttiin voidaan liittää myös debit-pankkikorttiominaisuus. Visan tilitietoja on helppo seurata netissä, ja Visa onkin oivallinen kortti verkko-ostosten tekemiseen. Visalla saa myös alennusta eri liikkeistä, ja korttiin voi liittää S-etukorttiominaisuuden.

Diners Club -luottokortit

Diners Club -kortilla on rajaton käyttöoikeus ja mahdollisuus 1000-5000 euron luottoon. Kortilla voi nostaa käteistä ulkomailla, ja kortilla on maksuturvavakuutus. Diners Club myöntää asiakkailleen paljon jäsentarjouksia ja palkintoja. Korttiin saa myös kattavan matkavakuutuksen. Myös opiskelijat voivat hakea Diners Club -luottokorttia.

American Express -luottokortit

American Express -luottokortille määritellään henkilökohtainen luottoraja kortin haltijan maksukyvystä riippuen. Kortista ei tarvitse maksaa korko- tai käsittelykuluja, ja uuden kortin saa nopeasti kadonneen tilalle. American Express -korttiin sisältyy paljon erilaisia etuja, palkintoja ja palveluita. Kortille voi saada myös rinnakkaiskortin.

Lue lisää luottokorteista tai lainoista.

Vastaa